Bukan sahaja ikan hiasan seperti jentik-jentik nyamuk, malah ada juga ikan keli yang memakan jentik-jentik nyamuk. Ini sangat sesuai dengan rantai makanan yang terus berputar. Kalau tengok nama nyamuk tu, mesti seram sangat sebab darah yang bakal dicari.

 

Namun, dengan jumlah ikan hiasan yang semakin meningkat, nyamuk ini digunakan untuk memberi makan kepada ikan terutama ikan hias atau anak ikan hiasan. Bukan sahaja ikan hiasan, anak ikan pun suka sangat. Berikut adalah senarai nama ikan pemakan nyamuk yang boleh anda ketahui.

 

Jenis Ikan Yang Makan Larva Nyamuk

Baiklah, bagi anda yang tinggal di persekitaran, memang banyak nyamuk terutama sarang nyamuk yang banyak anak ayam atau bertelur, boleh ambil jentik-jentik nyamuk dengan penapis, kemudian bersihkan, kemudian baru berikan kepada berikut jenis ikan hiasan.

 

1. Ikan pemakan jentik-jentik nyamuk – Ikan hiasan Killifish

 

Ya, ikan hiasan ini sangat menggemari jentik-jentik nyamuk sebagai sejenis makanan semulajadi yang berkhasiat. Terutama untuk anak anjing membesar dengan cepat.

 

Jika liar, lebih banyak air payau ini sarang jentik-jentik nyamuk. Peluang terbaik untuk killifish ini ialah memakannya. Bukan sahaja larva nyamuk, krestacea dan cacing adalah makanan semula jadi untuk ikan bunuh ini.

 

Terdapat sejumlah besar spesies ikan bunuh dan sekitar 1,300 spesies telah didokumenkan. Sementara itu, daripada keluarga terbesar Rivulidae, kira-kira 320 spesies telah direkodkan.

 

Jadi jangan terkejut jika kawalan nyamuk menggunakan ikan bunuh berjalur (Fundulus diaphanus) sebagai haiwan kawalan alam sekitar dengan memakannya.

 

Kepercayaan ini telah direkodkan dan dimasukkan ke dalam senarai dunia perikanan IUCN.

 

2. Belut

Selain daripada memakan ikan kecil, cacing, krustasea, belut ini juga merupakan sejenis ikan yang memakan jentik-jentik nyamuk.

 

3. Ikan pemakan jentik-jentik nyamuk – Affinis Gambusia

 

Nama lain bagi gambusia yang terkenal ialah Mosquitofish iaitu larva ikan pemakan nyamuk di alam liar. Bentuk ciri badan dan warnanya hampir serupa dengan ikan guppy iaitu mempunyai saiz badan lebih kurang jantan dan betina, hanya 4:7 cm.

 

Hebatnya, daripada spesies betina, hanya dalam masa satu jam ia boleh membaham 200 jentik nyamuk. Ia sudah dikenali sebagai salah satu pemangsa pemakan jentik-jentik nyamuk yang hebat.

 

Makanan lain Ikan Mosquitofish boleh berupa larva pepatung, kumbang, tungau, invertebrata, dan serangga (caddisflies).

 

Nama ikan ini di Indonesia dikenali sebagai ikan cere, manakala Mosquitofish digunakan di Amerika sebagai haiwan pengawal jentik-jentik nyamuk atau jentik-jentik nyamuk.

 

4. Ikan emas

Ikan pemakan nyamuk seterusnya ialah ikan emas. Terdapat banyak jenis ikan emas. Kedua-dua ikan emas hiasan dan ikan emas penggunaan. Antara ikan emas hiasan yang popular seperti ikan emas, ikan koi, ikan komet, dan lain-lain.

 

Daripada beberapa jenis ikan emas yang sangat berkesan dan sering digunakan untuk mengawal jentik-jentik nyamuk ialah ikan hiasan komet baik di dalam negeri mahupun di negara lain.

 

Sumber : Daftarikan.com