Ujian Psikologi Wartegg juga dikenali sebagai Ujian Penyiapan Lukisan Wartegg (Wdct). Semak petua dan cara melaksanakan ujian wartegg bersama betul agar peluang kamu untuk lulus ujian psikologi adalah lebih besar.


Ujian psikologi Wartegg udah dikerjakan untuk mengukur emosi, imaginasi, intelek dan watak peserta ujian. Ujian psikologi ini akan menguji kemahiran kamu didalam menukar imej awal yang masih belum paripurna kepada imej lain yang lebih bermakna.


Didalam ujian ini, kamu dikehendaki melengkapkan gambar didalam lapan petak.


Selepas tersebut, didalam arahan kedua, kamu diminta untuk mengisih imej. Mulakan bersama dengan apa yang dicipta dahulu. Jangan tulis nombor siri di didalam kotak kerana ia akan diakui sebagai sebahagian daripada imej yang kamu buat.


Lantas didalam arahan ketiga sampai keenam, kamu diminta untuk menulis gambar mana yang paling ringan, paling sukar, paling puas dan paling tidak cukup. Kamu sekedar dibenarkan memilih satu imej.


Untuk butiran lanjut, menonton mekanisme untuk menjalankan ujian Wartegg berikut.

Sumber : Puji Hartono


Mekanisme untuk Aplikasi Psikotest Wartegg
PETUA Imej Ujian Wartegg:

contoh soal psikotes

DI ATAS TERSEDIA LAPAN KOTAK YANG MENGANDUNGI GAMBAR YANG BELUM Dibuat. KAMU DIMINTA Untuk:


1. MEMPERBAIKI IMEJ YANG BELUM Selesai.
2. TULIS NOMBOR ORDER DI ATAS KOTAK (Di LUAR KOTAK Putih), MENGIKUT URUTAN GAMBAR YANG KAMU ISI TERLEBIH Dahulu!
3. BERASAL DARI LAPAN GAMBAR YANG SUDAH KAMU Lengkapkan, SILA SEBUT GAMBAR MANA YANG PALING KAMU PUAS DAN JELASKAN Kenapa?
4. TERHADAP Fikir-Fikir, APAKAH IMEJ YANG PALING KAMU BUKAN SENANG DAN JELASKAN Kenapa?
5. BERASAL DARI LAPAN GAMBAR YANG KAMU SUDAH Siapkan, SILA SEBUT GAMBAR MANA YANG KAMU PALING RINGAN Diisi!
6. TERHADAP Fikir-Fikir, SILA KONKRET GAMBAR MANA YANG KAMU PALING SUKAR UNTUK Diisi!


Penerangan:


* UNTUK ARAHAN NOMBOR 2, NOMBOR PESANAN MESTILAH DITULIS DI LUAR KOTAK Putih. JIKALAU KAMU MENULISNYA DI DALAM KOTAK Putih, MAKA AKAN DIAKUI SEBAGAI SEBAHAGIAN BERASAL DARI GAMBAR YANG KAMU Buat.
* UNTUK ARAHAN NOMBOR 3 DAN 4, SEKEDAR SATU GAMBAR YANG KAMU WAJIB Sebut.
* UNTUK ARAHAN NOMBOR 5 DAN 6, JAWAPAN KAMU BARANGKALI ADALAH PILIHAN YANG SERUPA UNTUK ARAHAN NOMBOR 3 ATAU 4.


Maksud 8 kotak gambar di dalam ujian Wartegg
Tiap tiap kotak gambar terhadap Ujian Wartegg sebenarnya adalah rangsangan (Stimulus) yang boleh mendedahkan personaliti dan perwatakan asas orang yang diuji.


Maksud tiap-tiap kotak gambar di dalam Wartegg Psychotest ialah:


Kotak 1 – Titik Hitam di Sedang


Mewakili permulaan atau akhir sesuatu kerja, epilog, berada di sedang-sedang tugas atau kerja. Kotak ini melibatkan perkara yang perihal bersama penempatan atau pelarasan. Terkait cara kamu meletakkan diri kamu didalam persekitaran.


Kotak 2 – Garisan Beralun


Tersedia sesuatu yang hidup dan bergerak. Imej segera atau dinamik, tidak statik. Dikaitkan bersama penyesuaian perasaan (Emosi).


Kotak 3 – Tiga Garisan Menegak Yang Semakin Panjang


Kewujudan karakteristik geometri ialah garis lurus sekata. Mengukur sejauh mana dorongan, keinginan atau cita-cita kamu untuk bergerak ke hadapan.


Kotak 4 – Kotak Hitam Berat, Pepejal, Statik


Miliki tabiat sebagai blok memerlukan sesuatu yang tepat dan fleksibel dan juga rasional. Ia tentang bersama kebolehan seseorang untuk merampungkan persoalan dan menanggulangi kesukaran.


Kotak 5 – Dua Baris Bercanggah


Bentuk geometri bersama dengan struktur garis lurus. Berkenaan bersama cara bertindak didalam menghadapi sesuatu.


Kotak 6 – Garisan Mendatar dan Menegak


Membuktikan simptom dua garis bersilang. Dikaitkan bersama kuasa sintesis analitik (Kepintaran di dalam pelaksanaan).


Kotak 7 – Titik-Titik yang membentuk separuh bulatan


Berkaitan kebolehan emosi (Afektif) dan bukannya kebolehan rasional. Tentang bersama sensitiviti. Terhitung mengukur mirip tersedia stabil atau masih kebudak-budakan.


Kotak 8 – Garisan Melengkung Luas


Objek yang punya faedah pelindung. Mengenai bersama dengan interaksi sosial, persoalan saling kebergantungan (Interdependence).


Imej yang Dicadangkan
Kotak 1


Kotak ini mengandungi imej titik (.) di sedang kotak. Tunjukkan perwatakan seseorang didalam menyesuaikan diri. Corak ini menggambarkan ketangkasan.


Cadangan: lukis satu makhluk hidup yang punya karakteristik-karakteristik layaknya di atas. Contohnya, gambar serangga, roda, target menembak, jam, pusat bunga, mata haiwan atau manusia, pusat jenis atau hiasan, dsb.


Kotak 2


Kotak 2 bermula bersama dengan lukisan garisan melengkung layaknya huruf S. Membuktikan tabiat yang fleksibel dan fleksibel. Corak ini menggambarkan kebebasan.


Cadangan: lukis haiwan yang boleh terbang dan berada di langit. Contohnya, gambar burung terbang, bahagian gunung, ombak air, bendera, layang-layang, tumbuhan, awan, kening, topi, kepala haiwan, dll.


Kotak 3


Kamu boleh memirsa tiga garisan menegak yang semakin tinggi. Perlihatkan cita-cita dan kejayaan. Tidak cuman tersebut, corak ini menggambarkan kesanggupan dan keazaman untuk memperbaiki diri.


Cadangan: lukis tangga, tiang kuasa, atau pagar, tangga tempat tinggal, tempat tinggal bumbung, tiang telefon, bendera, dsb.


Kotak 4


Iaitu imej segi empat mirip hitam di sudut kanan atas. Berhasrat untuk mengukur keupayaan kamu untuk mengatasi konflik atau kasus. Corak ini juga menggambarkan keazaman yang kuat.


Cadangan: lukis bangunan yang diperbuat daripada konkrit, papan catur, silang kata, tingkap tempat tinggal, cerobong, bongkah, dsb.


Kotak 5


Mengandungi imej yang terhadap pandangan pertama kelihatan layaknya huruf condong T. Berfaedah untuk menguji cara kamu berfikir. Corak ini menggambarkan kepantasan seseorang didalam selesaikan persoalan.


Cadangan: lukis objek yang kompleks, pantas dan tepat layaknya kereta atau motosikal, penyapu, tukul, kapal terbang, bahagian kenderaan bersama stereng, basikal, dsb.


Kotak 6


Kotak ini mengandungi lukisan garisan mendatar dan menegak yang berasingan. Garisan mendatar berada di bahagian atas manakala garisan menegak di sebelah kanan. Corak ini menggambarkan kesederhanaan yang memaparkan realiti.


Cadangan: lukis televisyen, kamera atau komputer, segi empat tepat, tempat tinggal, tingkap, dada, almari, radio, antena, dsb.


Kotak 7


Imej itu di dalam bentuk titik layaknya huruf C. Imej ini mewakili kestabilan emosi. Corak yang mentafsir proses yang ditunaikan bersama dengan teliti atau bukan boleh sembarangan.


Cadangan: lukis ulat atau ular, tapak kaki, bunga, rantai, hidung, monogram, dll.


8 kotak


Kotak paling akhir ini mengandungi imej garis melengkung ke bawah. Imej yang tunjukkan kematangan dan kebijaksanaan. Corak ini bertujuan untuk saksikan kebijaksanaan dan kemurahan hati didalam menyebabkan ketetapan.


Cadangan: lukis makhluk hidup yang besar dan perlihatkan kewibawaan. Contohnya imej gajah, muka manusia, matahari, bulan, buah-buahan, pelangi, payung, roda, wau, dll.


Tafsiran Wartegg . Ketetapan ujian
Tafsiran peraturan ujian Wartegg terdiri daripada pelbagai sisi. Tapi di sini kami cuman akan melihatnya berasal dari urutan lukisan yang disiapkan oleh peserta ujian.


Didalam arahan nombor 2 mekanisme untuk menjalankan ujian wartegg di atas, kamu diminta untuk melekatkan nombor jujukan imej yang sudah disiapkan terlebih dahulu.


Ini ternyata berfaedah untuk pemeriksa untuk memperoleh citra berkenaan personaliti kamu, kamu mengetahui!


Keperibadian seseorang boleh dianggarkan berasal dari susunan kerja terhadap imej ujian Wartegg. Imej mana yang dia pilih untuk didahulukan atau diusahakan sesudah itu.


Berikut adalah lebih dari satu tafsiran aturan ujian Wartegg mengikut susunan imej dijalankan.


Kotak 1


Apabila didahului:
Perasaan seimbang, tumpuan yang baik.


Bila sesudah itu:
Perasaan diri terjejas, tumpuan terjejas, menarik diri daripada pergaulan.


Kotak 2


Apabila didahului:
Memakai perasaan di dalam pergaulan, gembira.


Bila lantas:
Rasa dipendam, sejuk.


Kotak 3


Apabila didahului:
Nak capai, cita-cita, nak diiktiraf.


Bila lantas:
Perasaan rendah diri, kekanak-kanakan.


Kotak 4


Apabila didahului:
Rasional, cenderung untuk melacak persoalan.


Bila lantas:
Cenderung untuk mengelakkan kasus.


Kotak 5


Apabila didahului:
Kekuatan hidup atau tenaga yang kuat, sikap menentang.


Bila lantas:
Kekuatan hidup yang lemah, kawalan diri.


Kotak 6


Apabila didahului:
Rasional, logik atau resmi.


Bila sesudah itu:
Dikuasai oleh fantasi, tidak resmi.


8 kotak


Apabila didahului:
Ikatan bersama kebiasaan adalah kuat.


Bila sesudah itu:
Tidak cukup keterikatan bersama dengan kebiasaan, cenderung sewenang-wenang, tidak cukup prihatin pada alam kurang lebih.


Petua Gampang untuk Lulus Wartegg Psychotest
Ujian Wartegg bukan memerlukan kemahiran melukis. Ujian ini hanya satu cara untuk
pemeriksa/pakar psikologi untuk sadar personaliti kamu daripada cara melukis dan
apa yang awak lukis.


Ujian Wartegg memerlukan peserta melengkapkan gambar yang terdiri daripada lapan
kotak. Empat daripada segi empat serupa ialah garis lurus (Kotak Iii, Iv, V, dan Vi) dan empat kembali
di dalam bentuk garisan melengkung (Rajah I, Ii, Vii, Viii).


#1 Bekerja di dalam Urutan Percuma Namun Bercorak


Jangan laksanakan secara berurutan mengikut soalan kerana kamu akan dilabel sebagai seorang yang tegar dan ortodok. Adalah disyorkan untuk bermula bersama nombor 4,3,2,1,5,6,7,8, atau sebaliknya. Baki kamu akan dilihat berasal dari sedikit rawak (Kreatif) namun masih terdapat urutan corak.


#2 Garis Lurus Dilukis Objek bukan bernyawa dan Garis Lengkung Dilukis oleh Benda Hidup


Untuk garis lurus tegar kamu wajib melukis objek bukan bernyawa dan untuk garis melengkung kamu wajib melukis objek hidup.


Kotak nombor 1,2,7,8 melukis benda hidup dan bentuk yang menyatakan cii-ciri feminin, contohnya rama-rama.


Kotak nombor 3,4,5,6 melukis objek dan bentuk bukan bernyawa yang membuktikan pembawaan maskulin, layaknya tiang elektrik, bangunan tinggi, dan lain-lain.


Kalau kamu melukis secara terbalik, contohnya garis lurus dilukis jadi bunga, haiwan, atau sebaliknya, kamu melukis garisan melengkung ke didalam kereta, mesin, ini menyatakan tersedia sesuatu yang bukan kena bersama dengan jiwa atau personaliti kamu.


#3 Lukis bersama Menyadari dan Enteng Difahami


Tambahan pula, cara melukis boleh membuktikan personaliti kamu. Sebagai contoh, jikalau semasa melukis kamu amat sering memadam, atau kertas kamu jadi kotor, ini membuktikan bahawa kamu seorang yang ragu-ragu atau bukan dirancang.


Di samping tersebut, gunakan garisan berkadar didalam lukisan. Jikalau kamu melukis sangat kuat untuk garisan yang sepatutnya lembut, ia boleh menyatakan bahawa kamu seorang yang degil.


#4 Jangan Sambungkan Garis Bertitik di dalam Kotak 7


Didalam kotak 7 terdapat garis putus-putus melengkung. Jangan buat lukisan bersama dengan menyambungkan garis putus-putus. Ia akan mencadangkan kamu punya emosi yang bukan stabil. Pastikan garisan bertitik dan lukis gambar yang relevan.


#5 Lukis Sesuatu yang Unik dan Bukan Dijangka


Apa yang kamu lukis juga membuktikan kecerdasan atau IQ kamu. Terkecuali kamu melukis sesuatu yang biasa dan generik, telah pasti evaluasi termin kecerdasan akan berbeza berbanding kamu melukis sesuatu yang unik dan bukan terfikir oleh orang lain.


Contoh Imej Ujian Wartegg yang Baik
Berikut adalah sebagian contoh ketetapan ujian Wartegg yang boleh kamu pelajari.


Contoh Imej Ujian Wartegg 1 Contoh Imej Ujian Wartegg 2 Contoh Imej Ujian Wartegg 3 Contoh Imej Ujian Wartegg 4 Contoh Imej Ujian Wartegg 5 Sejarah Ujian Wartegg
Ujian Wartegg pertama kali diperkenalkan oleh Miss Kinget untuk menyadari perihal ujian HORN – Hellersbrg. Sesudah itu dibangunkan lebih kurang year 1930 oleh Dr. Ehrig Wartegg. Ini diketahui didalam karyanya Gestaltung und Character.


Ujian Wartegg juga dikenali sebagai Ujian Wartegg Zeichen (Wzt) atau Ujian Penyiapan Lukisan Wartegg (Wdct) atau Ujian Penyiapan Lukisan (Dct). Ujian ini terdiri daripada 8 kotak didalam bentuk ambik bentuk/gambar di dalam tiap-tiap 8 kotak itu.


Asas teori ujian ini ialah Psikologi Gestalt yang dibangunkan oleh F. Kreinger dan F. Sander di Universiti Leipzig. Menurut Gestalt Psychology, tidak sahaja objek yang dipersepsikan, malah subjek yang mengalaminya perlu diakui sebagai “Struktur”.


Struktur ini terbentuk daripada lebih dari satu orientasi dan kesamaan spesifik dan dinamik yang cenderung untuk “Memberi bentuk” dan mengatur alam semula menjadi. Daripada hasil pemprosesan rangsangan yang dibuat oleh subjek, sanggup dilihat struktur subjek yang membuatnya.


Teori psikologi yang memainkan peranan primer didalam ujian Wartegg ialah Psikoanalisis. Menurut Roivainen (2009) ujian Wartegg ialah ujian yang berakar umbi di dalam psikoanalisis dan psikologi Gestalt.


Menerima kasih kepada psikoanalisis, tafsiran ujian Wartegg lebih luas, kerana tindak balas pada imej adalah unjuran keperibadian. Psikologi Gestalt mengandaikan bahawa total terdiri daripada bahagian dan bahagian adalah total, bahawa objek atau imej di dalam ujian Wartegg adalah total yang merupakan citra pengalaman seseorang melukis.


Psikologi Gestalt dibangunkan daripada teori psikoanalisis yang mengedepankan bahawa manusia dibentuk oleh pengalaman lampau yang bukan sanggup dipisahkan daripada diri mereka sekarang. Begitu juga didalam lukisan, apabila subjek menimbulkan tindak balas rangsangan, ia mengerti merupakan pengalaman lalu atau apa yang dulu dilihatnya sebelum ini.


Respons yang terdapat didalam gambar adalah idea yang boleh menimbulkan idea baru, ini mengenai bersama teori psikologi persatuan iaitu seluruh imej punyai interaksi bersama dengan idea pertama yang muncul dan sebagai simbol eksklusif bertindak balas pada rangsangan.


Maka bisa disimpulkan bahawa, asas teori primer yang membentuk Ujian Wartegg ialah Teori Gestalt dan Teori Psikoanalisis.


Ujian ini kemudiannya dibangunkan oleh Wartegg layaknya yang mampu dilihat di dalam “Kosong” yang digunakan hari ini. Rangsangan benar-benar sedikit dan kebanyakannya terlampau kecil agar membolehkan pelbagai tipe tindak balas. Bisa saja untuk membina rangsangan di dalam total yang bermakna jadi lebih besar.


Bersama kebebasan yang besar di dalam membina rangsangan, semakin besar mungkin individu untuk memperlihatkan diri mereka. Bahan ujian yang digunakan oleh Wartegg juga bertujuan untuk mengelakkan faktor-faktor yang mengancam, contohnya berasal dari cii-ciri ujian yang samar-samar dan asing yang boleh membawa dampak keraguan, kebimbangan, dan sebagainya.


Ujian Wartegg ialah ujian unjuran gampang di dalam bentuk separuh kertas bersaiz A4 bersama lapan petak bersempadan bersama garisan tebal. Di didalam tiap tiap kotak terdapat rangsangan eksklusif yang tiap-tiap satunya akan menambahkan citra spesifik yang berbeza dan tentunya tindak balas yang berbeza mengikut personaliti orang yang diperiksa.